Wat jullie ons vroegen:
Waarom naar Nederland? In Oost Afrika wordt heel wat ketchup gegeten, die voor een flink deel ook geïmporteerd wordt, dus waarom niet de ketchup verkopen op de Oost Afrikaanse markt?
We hebben voor Nederland gekozen omdat de markttoegang hier relatief makkelijk is (we zijn Nederlandse ondernemers) en we de boeren zo snel kans geven op nieuwe businessopties. Het transport heeft weinig CO2 uitstoot omdat we het gedroogd transporteren - dat was voor ons wel erg belangrijk. Maar goed om te weten: we zijn al volop bezig om de ketchup eind 2016 ook in Kenia zelf te verkopen.
Naast tomaten, kruiden en azijn, zie ik, dat er ook zoetstof in gaat. Waar hebben we het dan precies over? Kijk, 30% minder suiker is natuurlijk super, maar zoetstof.....
De zoetstof die wij gebruiken heet jaggery (ook wel oersuiker of sucanat) en wordt gewonnen uit koude persing van suikerriet waarbij de minerale zouten, spoorelementen, vezels en een deel van de vitaminen die in de plant aanwezig zijn niet verloren gaan. Veel puurder dus dan kristalsuiker, bovendien wordt dit volop in Kenia gemaakt.
Komen de tomaten (en overige ingrediënten) van onbespoten of biologische herkomst? Dit vinden wij enorm belangrijk (ook) in het belang van de mensen (en natuur) daar!
Goed punt - wij vinden dit ook heel belangrijk! De tomaten groeien in principe zonder chemische bestrijdingsmiddelen; er wordt gebruik gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Alleen in het geval van een paar type plagen wordt er wel van chemische bestrijdingsmiddelen gebruik gemaakt. Om de kans op deze plagen (zoals de 'Tuta Absoluta') zoveel mogelijk te voorkomen, groeien de tomaten in een (simpele) kas en zijn er hygiëne protocollen. We werken er de komende tijd aan om de teelt helemaal biologisch te groeien en het ook biologisch te certificeren. Het certificeringstraject duurt echter 2 jaar. Naast biologische teelt vinden we het belangrijk dat de watervoorziening duurzaam is. Zo vangen we regenwater op die wordt opgeslagen in een waterreservoir voor irrigatie. Alle andere ingrediënten voor de ketchup zijn biologisch gecertificeerd.
Prima idee.... maar 30% minder suiker tov van wat ? De hoeveelheid suiker verschilt nog al per merk. Uitgaande van bijv. Heinz met zo'n 25 gram suiker per 100 gram vind ik 17,5 gram nog best wel veel... En wat is die zoetstof?
Tomaten bevatten vruchteigen suikers. Als je tomaten indikt (droogt / inkookt) zoals gebeurt bij ketchup of tomatenpuree, is het suikerpercentage vaak meer dan 10% (in een blikje geconcentreerde tomatenpuree meestal 15%). De gemiddelde tomatenbasis voor ketchup bevat tussen de 10-15% vruchteigen suikers (o.a. afhankelijk van het type tomaat en hoe dik de saus is). Daar wordt meestal 15% kristalsuiker aan toegevoegd. Wij voegen er nog geen 8-9% zoetstof aan toe; ruim 30% minder dan bij een normaal ketchup recept. En de zoetstof die we gebruiken is jaggery (zie het antwoord op de vraag van Ruud). Ketchup blijft suikers bevatten, dat komt dus met name van de tomaat zelf. Gelukkig bevat het ook veel goeds en gebruik je het met kleine beetjes.