De Ketchup

Ketchup: Goed voor de boer én goed voor jou

The Ketchup Project helpt boerengemeenschappen aan 20x meer inkomsten.

En zet een eerlijke, gezonde, duurzame én lekkere ketchup op tafel.

Gezond: De ketchup bevat ruim 30% minder toegevoegde suikers. Ook drogen we de tomaten ongezeefd in z'n geheel op lage temperatuur; zo blijven voedingsstoffen en vezels behouden. Er zitten alleen pure ingrediënten in. Vooral veel tomaat en verder specerijen, jaggery en azijn.

Duurzaam: The Ketchup Project gaat verspilling van mooie tomaten tegen. Daarnaast werken we aan biologische landbouw, duurzame verwerking en transport: drogen van tomaten gebeurt op zonne-energie en dat is milieuvriendelijker dan het inkoken van de tomaten. Het transport van het gedroogde goed is heel licht en veroorzaakt weinig uitstoot.

De lekkerste! Daar hebben we samen met smaakmakers als sterrenkok Mohsine Korich hard aan gewerkt.

Hoe wordt het gemaakt

Een cooperatief van boeren in het Zuiden van Kenia (Kibwezi) groeit tomaten. Een deel van de tomaten blijven ze (net als nu) aan de lokale versmarkt verkopen en een deel wordt gebruikt voor The Ketchup Project. Na het plukken drogen ze de tomaten.

Na het plukken drogen we de tomaten. Vervolgens worden deze ongezeefd tot een pasta gemalen en eind september naar Nederland vervoerd. Daar worden er kruiden, ongeraffineerde rietsuiker en azijn aan toegevoegd en wordt de ketchup gebotteld.

Smaakmakers en fijnproevers

We hebben samen met sterrenkok Mohsine Korich ontdekt dat je van gedroogde tomaten een heerlijke ketchup kunt maken! We hebben met zorg een tomatenvariant geselecteerd die geschikt is voor de versmarkt én voor het maken van ketchup.

Ook ontdekten we dat je niet veel suikers hoeft toe te voegen aan ketchup om een vol zoete smaak te krijgen. We voegen ruim 30% minder suikers toe. De suiker die we gebruiken is jaggery (ook wel oersuiker of sucanat). Het wordt gewonnen uit koude persing van suikerriet waarbij de minerale zouten, spoorelementen, vezels en een deel van de vitaminen die in de plant aanwezig zijn niet verloren gaan. Veel puurder dus dan kristalsuiker, bovendien wordt dit volop in Kenia gemaakt.